8 eenvoudige tips voor een sterke vacaturetekst
Een matige vacaturetekst levert meestal matige sollicitanten op. Besteed dus tijd aan een goede tekst die de juiste kandidaat aantrekt en die authentiek is. Hoe je dat doet? In de basis is het schrijven van een goede vacaturetekst niet moeilijk. Je moet alleen een paar dingen doen: er echt tijd en aandacht aan besteden, uitzoeken wie je wil bereiken en natuurlijk dit blog lezen. Met onderstaande 8 tips schrijf je binnen no-time een rake vacaturetekst.
1. Verdiep je in de ideale kandidaat
Wie is je ideale kandidaat? Welke ervaring of opleiding moet hij echt hebben? Welke vaardigheden, waar woont de kandidaat, in welke levensfase bevindt iemand zich. Maak een lijst van alles wat je kan bedenken over je ideale kandidaat.
Als je helder hebt wie je wil bereiken is het tijd voor stap 2. Hoe trigger je de kandidaat die je net beschreven hebt? Wat vindt hij belangrijk? Zijn dat bijvoorbeeld doorgroeimogelijkheden of salaris? Gaat het deze doelgroep puur om de inhoud van de functie of spelen er nog andere factoren mee? Wat zorgt ervoor dat die ideale kandidaat een overstap naar jouw bedrijf overweegt? Pas je tone of voice, woordkeuze en zelfs lengte van zinnen hierop aan.
Let er bij de toon wel op dat die past bij je bedrijfscultuur. Formeel, informeel, serieus of juist met een knipoog. Ook op die manier trigger je mensen die bij je bedrijf passen of stoot je ze juist af. Gebruik geen humoristische, informele taal als je bedrijf gortdroog is.
2. Doe niet zo moeilijk
Schrijf de functie op zoals hij is. Veel vacatureteksten blinken uit in allerlei vakjargon en officieel taalgebruik. Tenzij je met moeilijke termen strooit om mensen uit te sluiten, heeft het weinig toegevoegde waarde. Wat je wil bereiken is dat de lezer snapt wat de functie inhoudt en zichzelf erin herkent.
Veel vacatureteksten zijn gebaseerd op het functieprofiel. Op zich is er niets mis met lezen van het functieprofiel om een beeld te krijgen van wat de functie inhoudt. Maar de realiteit is vaak veel beter. Praat dus voordat je gaat schrijven met degene die de functie nu doet of dat recent deed. Laat hen vertellen wat het zwaartepunt van de functie is, wat de leuke, maar ook de lastige kanten zijn.
Schrijf dit vervolgens op. Dit mag best in schrijftaal, als dit het beste bij je bedrijf past, maar pas op voor wollige zinnen waarin je veel woorden gebruikt om weinig te zeggen.
3. Interview collega’s die het werk al doen.
Het kwam in de vorige tip al even naar voren. Informatie uit de eerste hand is heel waardevol. Interview collega’s die hetzelfde werk doen of recent hebben gedaan. Vraag ze wat hun baan interessant maakt, waarom ze voor deze functie en dit bedrijf kozen, op welk punt ze waarde toevoegen binnen de organisatie. Allemaal interessante informatie die je gebruikt in de tekst.
Gebruik delen uit je interview als quote in je vacaturetekst. Dit houdt je tekst levendig en maakt hem authentiek. Maak dan gelijk een koppeling naar het LinkedIn-profiel van de collega die je citeert of naar andere collega’s uit het team. Zo heeft je sollicitant een nog beter beeld van je organisatie.
Schroom ook niet om de lastige kanten te benoemen in de tekst. Vraag in het interview naar wat er nog wel eens misgaat. Draai dit dan vervolgens om tot iets waar de nieuwe collega aan bijdraagt.
4. Is je functietitel vindbaar?
De verleiding is groot om de titel uit de functiebeschrijving over te nemen. Dit zijn vaak functietitels die intern heel gebruikelijk zijn, maar waar een sollicitant niet op zoekt. Zoekt een sollicitant in Google op: “vacature employer branding specialist” of is dat eerder “vacature arbeidsmarktcommunicatie”?
Dat geldt ook voor hele creatieve functietitels. Een secretaresse zoekt niet op “type-tijger” en die bijna uitgestorven, niet te vinden webdesigner, zoekt niet op “design-dodo”. Hartstikke hip, hot en happening natuurlijk, maar je wil vooral dat je vacature gevonden wordt. Omschrijf dus ook je functietitel concreet.
Check waar je sollicitant naar zoekt. Maak bijvoorbeeld gebruik van Google Trends (wel bij categorieën even op vacatures filteren) of Ubersuggest. Wil je meer verdieping als het gaat om vindbaarheid en meten van je resultaten, schakel dan een SEO-specialist in. Natuurlijk is het een investering, maar het levert je zeker ook wat op.
5. Visualiseer.
Lange lappen tekst schrikken af. Gebruik dus witruimte en tussenkopjes, maar wissel tekst ook af met echte beelden van de werkvloer. Dit kunnen, afhankelijk van je budget, zowel foto’s, filmpjes of infographics zijn.
Videovacatures zijn in opkomst. Dit is een prima middel en een goed filmpje kan, zeker nu er veel wordt thuisgewerkt, een goed beeld geven.
Ik zou er persoonlijk voor kiezen om beeldmateriaal te ondersteunen met tekst. Of tekst met beeldmateriaal. Het is maar hoe je het bekijkt. Veel mensen vinden dit toch nog steeds een prettige manier om informatie tot zich te nemen en om makkelijk terug te kunnen zoeken.
6. Noem arbeidsvoorwaarden
Wist je dat salaris en overige arbeidsvoorwaarden belangrijke pullfactoren vormen voor een sollicitant? Zet ze dus in je voordeel in.
Noem allereerst het salaris. Niet alleen de kandidaat wil dit weten, ook Google zal je vacature hoger waarderen als je een salaris benoemt. En er zijn vast nog meer arbeidsvoorwaarden: cao, 13e maand, bonussysteem, vrije dagen, reiskostenvergoeding, pensioen.
Benoem ook minder voor de hand liggende voorwaarden. Het geeft een beeld van het soort werkgever dat je bent. Dus gratis soep bij de lunch, iedere week vers fruit, dagelijks een potje poolen in de kantine, oergezellige jaarlijkse uitjes, vergoeding van een sportabonnement of museumkaart: noemen in de tekst.
7. Beschrijf wat iemand bijdraagt
Mensen willen graag dat hun werk ertoe doet. De tijd is voorbij dat we 40 jaar voor dezelfde baas werkten als schakeltje in een machine, zonder de hele machine te zien. Beschrijf hoe het werk bijdraagt in het grote geheel. Waar voegt iemand waarde toe? Waarom is deze baan belangrijk voor het doel van de organisatie.
8. Structuur.
Kies een structuur en pas die consequent toe bij al je vacatures. Zo weet je zeker dat je alles beschrijft. Bijvoorbeeld:
- Informatie over de organisatie. En dan niet een kopietje van het jaarverslag of een wollige weergave van de missie en de visie. Nee, gewoon zoals het is. Wat doet je bedrijf en waarom is het zo gaaf om er te werken, hoe is de cultuur en de sfeer? Mensen houden van verhalen, wat is het verhaal van jouw bedrijf?
- Functie-inhoud: wat gaat iemand in de praktijk doen, hoe ziet een werkdag eruit en wat draagt deze functie bij (zie tip 7)?
- Arbeidsvoorwaarden: tell it like it is. Pre-selectief schrijven door salaris en andere voorwaarden te benoemen (zie tip 6).
- Functie-eisen: Neem de eisen nog eens goed door. Zijn sommige eisen niet gewoon evident? Natuurlijk moet iemand in een team kunnen werken. Zelfs mensen in een solo-functie doen niet alles alleen. Er zal hoogstwaarschijnlijk geen secretaresse reageren die nog met pen en papier notuleert. Waarom dan die computervaardigheid opschrijven? Benoem alleen de eisen waarop je keihard selecteert en die niet overduidelijk zijn. Hiermee vergroot je de kans op reactie. Hoe meer eisen, hoe sneller je een sollicitant wegjaagt.
Na het lezen van dit blog is het schrijven van je vacaturetekst hopelijk een koud kunstje. Bedenk: het is de moeite meer dan waard om tijd en aandacht aan de tekst te besteden. Zo zorg je ervoor dat je bruikbare reacties krijgt en voorkom je dat je je urenlang door een berg met sollicitanten heen moet worstelen die toch niet aansluiten.
Heb je hulp nodig bij het schrijven van je vacaturetekst, wil je dat ik je vacaturetekst redigeer of wil je het schrijven van je vacaturetekst helemaal uit handen geven? Stuur me een mailtje op [email protected], vul het contactformulier in of benader me via LinkedIn.